Kahkaha Çiçeği Tohumu, Bakımı, Faydaları Hakkında

Kahkaha Çiçeği

Diğer bir adı petunya olan kahkaha çiçeği, ilk ekildiği dönemde çiçeklenen ve yetiştirilmesi oldukça kolay bir çiçek türüdür. Çit sarmaşığıgiller ailesinin bir çiçek ferdi olan bu çiçeğin anavatanı Arjantin’dir. Sarı, kırmızı, beyaz, Lila, mor, pembe gibi birçok rengi vardır. Ayrıca 3 farklı türde olmaktadır. İlk türü genellikle değişik renklerde açan küçük boyutlu çiçeklerdir. Büyük kahkaha çiçeği diye adlandırılan ikinci tür ise genellikle park ve bahçelerde gördüğümüz şeklidir. Bunların çiçek bölümü diğer türüne oranla daha büyük olmaktadır. Bir diğer çeşittin de ise özellikle balkon süslemesinde yer verilmektedir. Bu türde çiçek sarmaşık değil de yerde açmayı seven bir çiçek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ülkemizde yetiştirilmesi oldukça fazladır. Hoş kokusu, rengârenk açan çiçekleri ile özellikle yaz mevsiminin aranan çiçeğidir. Saksıda yetiştirilen bu çiçek eğer uygun sıcaklık koşulları sağlanırsa dört mevsim kalıcı olmaktadır. Aksi takdirde kış aylarında çiçek soğuğa dayanıklı olmadığından solacaktır.

Kahkaha çiçeğinin harika bir hikâyesi de bulunmaktadır. Eski dönemlerde uzak bir ülkenin mutsuz bir kralı varmış. Bu kralın sarayının yakınlarında ufak bahçesi bulunan kimsesiz çiçekçi bir kız bulunuyormuş. Kız fakir ve imkânları kısıtlı olmasına rağmen elindekiler ile yetinip hep gülümsermiş. Her zaman gülümseyen ve kahkaha atan bu kızın sesini duyan kral çok şaşırmış ve kızı yanına çağırtmış. Kız, kralın kendisini çağırdığını duyunca yanına ufak bir paket alarak kralın yanına gitmiş.

Kral, kızı görünce her gün nasıl bu kadar neşeli olduğunu sormuş. Kız vereceği cevapla kralın öfkesinden çekinse de ona demiş ki bu tohumları bahçenize dikin ve sonucu bekleyin demiş. Kral şaşırmış ama kızın söylediği tohumları alıp bahçesine diktirmiş. Çiçekler açılmaya başlandığı gün kral yukardan çiçeklere bakıp gülmeye başlamış böylelikle bu çiçeğe kahkaha çiçeği adı verilmiş. Peki, hikâyesi bu kadar güzel olan bu çiçeğin bakımı nasıldır?

Kahkaha Çiçeğinin Tohumu

Kahkaha çiçeği tohumu çiçeğinin yetiştirilmesi esnasında oldukça önemlidir. Tohumlar ekilmeden önce mutlaka nemli bir tülbent içerisinde bir gün bekletilmelidir. Her tohum ocağına sadece 3 tane tohum konulmalıdır. Bu çiçeğinin tohumunu elde etmek için birbirinden farklı çiçeklerinde olduğu çiçek dünyamızı ziyaret etmeniz yeterli olacaktır. Tohumlar ve nasıl dikileceği hakkında ayrıntılı bilgi sizlere sunulacaktır.

kahkaha çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Kahkaha Çiçeği Bakımı

Kahkaha çiçeği bakımı oldukça basit olmaktadır. İlgiyi aşırı derece de seven bir çiçek değildir. Çiçeğin kumlu ve taşlı toprak içerisine ekilmesi, çiçeğin büyümesi açısından çok önemli olmaktadır. Gübreleme için doğal hayvan gübresi alındığında çiçeğin sağlığı olumlu yönde etkilenecektir. Güneşi sevmeyen bu çiçek yarı gölge yarı güneşli bir ortamda ya da tam olarak gölgeli bir yerde ekilmelidir. Sulaması yalnızca akşam saatlerinde serinlik anında yapılmalıdır. Çiçekler akşam güneş battığında açacaktır bundan dolayı çiçeklere dikkat etmelisiniz.

Kahkaha Çiçeği Faydaları

Kahkaha çiçeği faydaları saymakla bitmez. Ancak sizler için en önemli olan bazı faydalarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Kabızlık sorunu olan kimseler için en doğal çözümdür.
  • Safra kesesinin salgısını çoğaltmada etkilidir.
  • Hazmı kolaylaştırır ve sindirim sisteminin sürekli olarak çalışmasına da destek olmaktadır.
  • Mide ve bağırsak rahatsızlıkları bulunan kişiler için mucizevî bir bitkidir.

Bu bitkinin faydalarından yararlanmadan önce mutlaka uzman doktorunuza danışmalısınız. Çay haline getirilerek günde 1 fincan tüketilebilir.

Kahkaha çiçeği nerede bulunur?

Kahkaha Çiçekleri Nasıl Yetiştirilir?

Kahkaha çiçeği nasıl yetiştirilir sorusunu merak edenler için bu çiçeğin ekim zamanı genellikle ilkbahar aylarında, ideal koşullar sağlandığında dilerseniz kış mevsiminde de ekim yapabilirsiniz. Çiçeğin çimlendirilmesi için gerekli ortam sıcaklığı 16 ila 22 derece arasında olmalıdır. Çimlendirme işlemini saksı içerisinde yapacaksınız saksı toprağı %30 perlit ya da pomza içerikli torf ya da cocopeat mutlaka olmalıdır. Tohum ocaklarının arası en az 5 ila 10 santimetre altında olmalı ve ekim öyle yapılmalıdır.

Unutmamanız gereken şeylerden biri tohumun bir gece önce nemli bir bez içerisinde bekletilmesidir. Tohum Ocaklarına 3 adet tohum atarak ekim işlemine devam etmelisiniz. Tohumlar, toprağın en az 1 cm altına ekilmeye özen gösterilmelidir. Çiçeklerin çimlenme süresi en fazla 3 ila 10 gün arasında olacaktır. Çimlendirme toprağı çok sulu olmamalı ve hafif nemli kalmasına özen göstermelisiniz. Ayrıca ışık gören bir ortamda çimlendirme yapmalısınız.

Kahkaha çiçeği çoğaltmak isterseniz bu çiçek oldukça hızlı bir şekilde çiçeklenmesi olduğundan tohum alarak çoğaltma yapabilirsiniz. Çiçeğin yetiştirilmesi sırasında sulama çok önemlidir. Aşırı derecede su ve güneş sevmeyen bu bitkiyi sık sık sulamak yerine toprak kurumasına yakın sulama yapmalısınız. Çiçeğinizi zaman zaman kontrol etmeniz yeterli olacaktır. Evlerde rahatça yetiştirilen bu harika renkli bitki ile balkon ve pencere kenarlarınızı süsleyerek doğal dekoratif alanlar oluşturabilirsiniz.

Kahkaha ve diğer çiçek türlerine ait bilgileri ilgili diğer yazılarımızda bulabilirsiniz. Çiçekler hakkında daha ayrıntılı bilgi almak içim iletişime geçiniz.

Çiçeğin kumlu ve taşlı toprak içerisine ekilmesi, çiçeğin büyümesi açısından çok önemli olmaktadır. Gübreleme için doğal hayvan gübresi alındığında çiçeğin sağlığı olumlu yönde etkilenecektir. Güneşi sevmeyen bu çiçek yarı gölge yarı güneşli bir ortamda ya da tam olarak gölgeli bir yerde ekilmelidir.
Kabızlık sorunu olan kimseler için en doğal çözümdür. Safra kesesinin salgısını çoğaltmada etkilidir. Hazmı kolaylaştırır ve sindirim sisteminin sürekli olarak çalışmasına da destek olmaktadır. Mide ve bağırsak rahatsızlıkları bulunan kişiler için mucizevî bir bitkidir.

Cevap Bırakın