Orkidelerde büyülü bir şey var, sence de öyle değil mi? Zarif boyunları ve parlak yaprakları eski bir orman habitatı için uygundur, ancak yine de çok az bakım gerektiren bir ev ortamında gelişirler. Orkidelerin toprak değişimi, köklerinin aşırı kalabalık olmasını önler, böylece yıllarca muhteşem çiçekler üretmeye devam ederler. Bir orkidenin ne zaman saksı değiştirmeye hazır olduğunu nasıl belirleyeceğinizi ve köklere zarar vermeden orkide toprağı nasıl değiştirilir öğrenin.
Değiştirmenin zamanının gelip gelmediğini belirleyin.
Bir orkide saksı değişimi için ideal zaman, çiçek açtıktan hemen sonra, yeni büyüme üretmeye başladığı zamandır. Ancak, bu her gerçekleştiğinde orkidenizi değiştirmenize gerek yoktur; daha ziyade her 18 – 24 ayda bir daha sık yapılmalıdır. Orkidenizin en son ne zaman saksı değiştirildiğinden emin değilseniz ve saksısından çıkmış gibi görünüyorsa, sizinki bir saksı değişimi için gecikmiş olabilir. Değiştirilmeye hazır olup olmadığını anlamak için orkidenize aşağıdaki işaretler için bir bakın:
Saksının üzerinde birkaç kök büyüyor. Saksının üzerinde sallanan sadece bir veya iki değil çok sayıda kök görürseniz, orkidenizin daha fazla alana ihtiyacı vardır ve onu daha büyük bir alana taşıma zamanı gelmiştir.
Bazı kökler çürüyor. Vıcık görünüyorsa ve saksı malzemesi artık düzgün şekilde boşalmıyorsa, orkideyi saksı değiştirmelisiniz.
Bitki saksının kenarında büyüyor. Bitkinin büyük kısmı kenara doğru eğiliyorsa, daha fazla alana ihtiyacı vardır.
Gerçekten gerekmedikçe orkideleri saklamayın. Orkide saksı değişimi ile aşırı hevesli olmak bitkinin büyüme döngüsünü bozabilir. Bir orkide, yalnızca yukarıdaki belirtiler açıksa saklanmalıdır. Şu anki saksısında sağlıklı ve iyi korunmuş görünüyorsa, saksıyı bir yıl daha erteleyin. Orkidenin biraz fazla kalabalık olması, çok erken saklanmasından daha iyidir.
Malzemelerin hazırlanması
İhtiyacınız olan saksı malzemesini büyük bir kova veya kasede ölçün. Yeni orkide saksınızı saksı karışımıyla doldurun, ardından iki katı büyüklüğünde bir kaba boşaltın. Orkide saksı karışımı hazırlamak için bir gece suda bekletmen gerekecek. Bu, orkideyi sürdürmek için yeterli nemi tutmasına yardımcı olacaktır
Saksı karışımını sıcak suyla kapatın. Devam edin ve kovayı veya kaseyi üstüne kadar sıcak suyla doldurun. Saksı malzemeleri de bunu emmeyeceği için soğuk su kullanmayın. Orkideyi yeniden yerleştirmeden önce toprağın oda sıcaklığında olduğundan emin olun.
Orkideyi eski saksısından çıkarın. Orkideyi eski saksısından dikkatlice kaldırın, her kökü ayrı ayrı gevşetin. Kökler saksıya yapışırsa, onları serbest bırakmak için sterilize edilmiş makas veya bıçak kullanın. Çok temiz ekipman kullanmak önemlidir çünkü orkideler hastalığa yakalanma eğilimindedir.
Eski saksı karışımını ve ölü kökleri çıkarın. Kökleri dikkatlice temizlemek için parmaklarınızı ve temiz bir makas kullanın. Eski karışımı – odun kömürü, talaş, yosun vb. – seçin ve atın. Herhangi bir sağlıklı bitki maddesine zarar vermemeye dikkat ederek çürük veya ölü kökleri kesmek için makas kullanın.
Yumuşak ve gevşek kökler muhtemelen ölmüştür, bu yüzden devam edin ve kaldırın.
Kökleri parmaklarınızla birbirinden ayırarak dikkatlice çözün.
Son işlemler
Orkideyi yeni kabına koyun. Eski büyüme potun dibine doğru gitmeli, yeni büyüme kenarlara doğru yayılacağı daha fazla alana sahip olacaktır. Kök kütlesinin üst kısmı, önceki kaptaki ile aynı seviyede olmalıdır. Bu, yeni sürgünün, köklerin çoğu yüzeyin altında olacak şekilde saksı yüzeyinin üzerinde olması gerektiği anlamına gelir.
Saksı karışımını saksıya bastırın. Köklerin etrafına biraz dökün. Saksıyı sallayın ve saksı malzemesinin kök bobinlerinin etrafına hafifçe yerleştirilmesine yardımcı olmak için saksının yan tarafına hafifçe vurun. Parmaklarınızı kullanırsanız, canlı köklerin zarar görmemesi için hafifçe bastırın. Büyük hava cepleri olmadığından emin olun. Köklerin kısımları açıkta bırakılırsa, düzgün bir şekilde büyümezler.
Bir seferde sadece küçük bir saksı karışımı dökmeye yardımcı olur. Bunu parmaklarınızla köklerin etrafında gezdirin, ardından daha fazla karıştırın ve devam edin.
Saksının üst kısmı ile aynı seviyeye gelene kadar karışımı bastırmaya devam edin.
Bitirdiğinizde bitkinin dik durabildiğinden emin olun. Bitkiyi dik olarak dikin veya saksının yan tarafına klipsleyin, böylece düşmez veya çarpık bir şekilde büyümez.