orkide sulama

Orkide sulama nasıl yapılır? Doğru orkide sulama hakkında detaylar…

Orkidelerin erken ölümünden çoğunlukla “yanlış” sulama davranışı sorumludur. Çok fazla su veya çok sık sulama, orkideler için temelde zararlıdır ve çoğu durumda ölümcüldür.

Aksine, daha küçük bir kuru dönemden daha az etkilenirler. Çok sık sulama, orkide ekicinin dibinde su birikmesine neden olur. Tencere içindeki suyu emmeyi başaramayan kökler, su basması nedeniyle çürümeye başlar. Ve çürümüş kökler artık bir orkideyi yeterince besleyemez, böylece bitki nihayetinde ölür. Rot, bu nedenle orkide düşmanları listesinde üst sıralarda yer alıyor.

Bu nedenle, orkide sulama söz konusu olduğunda en sık sorulan sorulardan biri, doğru sulama zamanıyla ilgilidir. Bunun belirlenmesi çok kolaydır: sulanması gereken orkideler, saksıyı ekiciden çıkarır çıkarmaz oldukça hafif hisseder.. Elde ağırlık oldukça ağırsa, su henüz gerekli değildir. Daha sonra beklemeniz ve “pot kaldırma testini” tekrar yapmanız gerekir. Çünkü orkideler suda daha uzun süre veya kalıcı olarak kalırlarsa köklerinin çürümesi garantilidir. Bununla birlikte, ilk etapta kök çürümesi oluşmaması için, alt tabakanın sulamalar arasında iyice kuruyabilmesi gerekir. Burada hangi sulama yönteminin kendini kanıtladığını, ne tür su orkidelerinin tercih ettiğini ve suyun hangi sıcaklıkta olması gerektiğini öğrenebilirsiniz:

orkide için su

orkide için sulama

Orkideleri sulamaktansa ılık su banyosuna koymak daha iyidir.

Orkide uzun su banyolarını sever. Bu sulama yöntemi için, bir kabı (orkide ekicisine benzer boyutta olabilir) ağzına kadar suyla doldurun ve orkide saksısını içine koyun. Su, oda sıcaklığında olmalıdır. Orkide soğuk suya pek tahammül etmez .

Hatta soğuk bir şokla yanıt verebilirsiniz. Orkide bol su emebilsin diye banyoda yarım saat kalabilir. Islattıktan sonra, saksıya geri koymadan önce iyice süzülmelidir. Elbette, saksıyı doğrudan bu daldırma banyosu varyantı için de kullanabilirsiniz. Önemli: Yarım saatlik daldırma banyosundan sonra, saksıya su basmasını önlemek için tüm suyu iyice boşaltın. Çünkü ekicinin altındaki su birikintisi hızla kök çürümesine yol açabilir.

Daha uzun bir daldırma banyosu için yeterli zaman yoksa, orkide acil bir önlem olarak saksıda da sulanabilir. Basit bir ekici ile taban, üç santimetre kalınlığında genişletilmiş kil tabakası ile sağlanabilir. Saksıdaki deliklerden akan su, genişletilmiş kil tarafından hemen emilir. Saksıda drenaj tabakası yoksa: Lütfen sulama için çok fazla su kullanmayınız. Özel orkide saksılarında fazla su saksı dibinde ayrı bir alanda toplanır, böylece sulama sonrası kökler ıslanmasın.

Son olarak, orkideler için ideal sulama suyu temiz yağmur suyudur. Çünkü orkideler yumuşak suyu tercih eder. Ancak genellikle sulama için musluk suyu kullanılır. Çoğu durumda bu oldukça zordur ve daha yüksek kireç içeriğine sahiptir. Orkideler daldırılmadan veya sulanmadan önce, kireçlerin yerleşebilmesi için musluk suyunu bir süre bekletmeniz yeterlidir. Su filtreleri, diğer şeylerin yanı sıra, su kalitesi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Veya damıtılmış suyu musluk suyuyla karıştırabilirsiniz. Tüm bu önlemler orkidelere fayda sağlar. Hanımefendinin terliği veya çoklu melezleri gibi bazı orkide türleri de sert musluk suyunu çok iyi tolere edebilir.

Orkide çiçeklerinin kökü nemli olmayı sevmez bu nedenle haftada 2-3 kez sulama yapmak yeterli olabilir. Bunun dışında ise haftada 1 kez yapraklarına su sıkabilirsiniz. Sulama yaparken mevsimi göz önünde bulundurmanız gerekiyor.
Orkide sulama sıklığı çok geçirgen 1 toprakta olduğu için her gün, azar azar olmalıdır. Artan suyun da tahliyesi gerekir. Orkide bakımı için yapraklarının temiz tutulması, silinmesi yeterlidir. Orkidelerin özellikle çok sulanma gibi bir ihtiyacı yoktur.
Orkideler daldırma ve dökme yöntemleri ile sulanırlar. Daldırma yönteminde kova içerisine kök boğazını geçmeyecek seviyede su eklenilir ve orkide saksısı kova içerisine koyulur. Tüm saksı materyali ıslanana kadar bekletilir.

Cevap Bırakın