phalaenopsis orkide

Phalaenopsis orkide hakkında her şey… Tüm Bilinmeyenler

Orkideleri düşündüğünüzde, genellikle aklınızda phalaenopsis veya kelebek orkide resmi vardır. Başka hiçbir tür bu kadar popüler değil. Optimum oda kültürü için ipuçları.

Phalaenopsis Menşei

phalaenopsis orkide

phalaenopsis orkide bakımı

Phalaenopsis cinsinin orkideleri, orkidenin özüdür. Dünya çapında en çok satan süs bitkileri arasındadırlar ve bu ülkede açık ara en çok satan iç mekan bitkileridir. Son derece uzun çiçeklenme süresi ve neredeyse sonsuz renk çeşitliliği ile şaşılacak bir şey yok.

Güve veya kelebek orkide ( Güve için Yunanca “phálaina”) olarak da adlandırılan phalaenopsis , orkide ailesine (Orchidaceae) aittir . Sadece Phalaenopsis cinsinin neredeyse 100 türü vardır. Tabii ki, epifit olarak gelişirler Hindistan, Endonezya ve Avustralya’nın tropikal ormanlarında (Epiphytes); ama onları Yeni Gine, Tayvan ve Filipinler’de de bulabilirsiniz. Kelebek orkideleri, sadece birkaç derece daha soğuk geceler ve neredeyse hiç mevsimsel dalgalanma ile tüm yıl boyunca eşit derecede sıcak bir iklime alışkındır. Burada sunulan Phalaenopsis’in hepsi melezler, yani farklı türlerin ve kelebek orkide formlarının haçları. Yıllar süren üreme onları iç mekan kültürü için mükemmel hale getirdi. İç mekan orkidelerinin bakımı en kolay olarak kabul edilirler ve kolayca pencere kenarında tutulabilirler.

Phalaenopsis  büyüme

Phalaenopsis cinsinin hemen hemen tüm orkidelerinin tek ayaklı bir alışkanlığı vardır, yani yukarı doğru büyürler ve genellikle herhangi bir yan filiz geliştirmezler. Etli, hafif dallanmış köklere sahiptirler, maruz kalan bölgelerde çoğunlukla yaprak yeşili içerirler ve bu nedenle fotosentez de yapabilirler. Bitkilerin boyutu, ekili forma bağlı olarak değişir – yüksekliği on santimetre zor olan özel mini-phalaenopsis vardır.

yapraklar

Türe ve ekili biçime bağlı olarak, Phalaenopsis orkidesinin bazıları oldukça kösele, diğerleri çok etli olmak üzere iki ila altı yaprağı vardır. Bunlar renk ve boyut olarak değişir. Phalaenopsis apendiculata gibi küçük türlerin yaprakları yalnızca yaklaşık 10 ila 40 santimetre yaprak uzunluğuna ulaşırken, Phalaenopsis gigantea, nomen est omen gibi türler 100 santimetre uzunluğa kadar yapraklar geliştirir. Renk açısından, açıktan çok koyu yeşile kadar değişir ve tek renkli veya mermer olabilirler.

çiçekler

Çiçekler, yaprakların altında veya arasında sapın kenarına dik olarak büyür ve sarkık veya asılı kemerli. Çok hassas veya mumsu ve katı olabilirler. Bazı çeşitlerin uzunluğu bir santimetredir, diğerleri 15 santimetreye kadardır. Zigomorfiktirler, yani iki ayna benzeri yarıdan oluşurlar. Beyazdan pembeye ve kırmızıdan pembeye, mordan sarıya tüm gökkuşağı renklerinde phalaenopsis çiçekleri vardır. Mağazalarda desenli (örneğin Phalaenopsis amboinensis flavida) veya kokulu örnekler de mevcuttur. Örneğin, Phalaenopsis ‘Liodoro’ limon gibi taze bir koku yayar.

Phalaenopsis  yer

Phalaenopsis, aynı zamanda yüksek nem oranıyla oda sıcaklığında en iyi şekilde büyür. Doğrudan güneş ışığı almayan ışıktan kısmen gölgeye kadar bir yer idealdir. Hava cereyanlarından ve kuru ısıtma havasından kaçının. Sıcaklık gündüz 18 ila 20 santigrat derece ve gece en az 16 santigrat derece olmalıdır. En az dört santigrat derecelik bir gece düşüşü, tesis için özellikle iyidir

Phalaenopsis orkide bakımı yapılırken en çok dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da sulamasıdır. Kökleri su depolayamadığı için kuraklığa gelemez.
Phalaenopsis orkidelerinin, 2 ile 6 ay arası süren çiçek açma süreleri vardır. Phalaenopsis orkideleri olgunlaştıkları zaman yılda 2 ya da 3 kez çiçek açabilirler.
Temiz, oda sıcaklığında ve bir su bardağı ölçüsündeki su, orkide için idealdir. Yine haftada bir veya iki kez orkidenin yapraklarına su püskürtmek de çiçeğin nem ihtiyacını karşılamasına yardımcı olur.

Cevap Bırakın