tohumdan orkide nasıl yetişir

Tohumdan orkide yetiştirme nasıl olur? En detaylı bilgiler makalemizde mevcut

Bu makale, evinizde veya mutfağınızda tohumdan orkide yetiştirme ve yetiştirme ile ilgilidir. Orkideler diğer bitkiler gibi değildir ve tohumları yetiştirilmek için “sadece ekilemez”. Tohumlar, diğer bitkilerin sahip olduğu besin paketinden yoksundur ve doğada, orkideler erken gelişim sırasında hayatta kalmak için mantarlara güvenir. Evlerimizde mantara güvenmek yerine besin açısından zengin bir ortam ve minik orkide embriyosu için mükemmel koşullar sağlayabiliriz… ama bunu “invitro” ya da şişe içinde yapmalıyız – bu, besin ortamı ve tohumların 100 olması gerektiği anlamına gelir. % mantar ve bakteri dahil patojen içermez (veya büyürler ve fideleri öldürebilirler).

tohumdan orkide nasıl yetişir

tohumdan orkide nasıl yetişir

Tohumdan orkide yetiştirmeye gerçekten hevesliysen, bu makaleyi faydalı bulacağını düşünüyorum. Ancak, hiç çünkü Muflalama hakkında tereddüt de herhangi orkide fide flasked, bununla ilk baştan isteyebilirsiniz. Şişede orkide yetiştirmek yaklaşık 8-24 ay sürer ve sonra onları çiçeklendirmek için bir yıl veya daha fazlasına bakarsınız. Orkide deflasking konusunda deneyiminiz yoksa, o deflasking noktasına ulaşmak için zaten bir yıl boyunca yatırım yaptığınız kendi fidelerinizi test etmek çok sinir bozucu olabilir. Genellikle orkide şişeleri satan satıcılar vardır ve bu, dişlerinizi kesmenin ve önceden deneyim kazanmanın harika bir yoludur.

 Orkide çiçekleri son derece hoş görsele sahip olan çiçeklerdir.

Neden orkide tohumlarını şişelemeniz gerekiyor?

tohumdan orkide

Cevap: Bir şişede orkide yetiştirmeniz gerekir çünkü orkide tohumları, diğer bitkilerin embriyoyu sürdürmesi gereken besin paketlerine sahip değildir. Doğada, orkideler mikoriza denilen mantarlarla simbiyotik bir ilişki kurarlar, ki bu “mantar” ile aynı mantar DEĞİLDİR ) ve bu ilişki sayesinde mantarlar, orkide için şeker ve gerekli besinleri sağlar … ve hiç olmasa bile Orkidenin fotosentez yapması için (veya çok düşük) ışık, mantar büyümesine ve ışığa ulaşacak kadar büyük bir bitki olmasına yardımcı olur (bu noktada fotosentez yoluyla kendi yaşamını sürdürebilir).

Orkide Biyolojisini ve Fide Gelişimini Anlayın

Doğada Orkide Tohumu Gelişimi

Vahşi doğada bir orkide, tek bir tohum kabuğundan binlerce tohum üretecektir. Tohumlar o kadar hafif ki, bir esinti taşıyorlar ve her yere dağılmışlar; yapraklarda, dallarda, gövdede, yosunlarda ve tabii ki yerde. Sonra yağmurlar gelir ve tohumları yarıklara ve kuytu köşelere, kabuktaki çatlaklardan, kayaların kusurlarından ve yosun içine çekerler – burada tohumlar karanlık ve nemli ideal bir yerde her iki mantarın da geliştiği küçük bir bebek orkidesinin kurumayacağı yer. Tohumların geri kalanı genellikle çimlenme aşamasını geçmez çünkü doğru yere inmezler. Yabani tohumların çoğu asla bir bitki haline gelmeyecek olsa da, bu bir sayı oyunudur ve bu yüzden bu kadar çok tohum üretirler.

Normal bitkilerin tohumlarının aksine, orkide tohumları herhangi bir besin deposundan yoksundur. Bir bezelye veya fasulyeyi düşünürseniz – derinin içindeki iki parça parça… bunlar embriyonun kendisi değil, aslında embriyo için besindir. Orkideler bu besin rezervinden yoksun oldukları için, hayatta kalmak için mantarlara ihtiyaç duyarlar

Neden orkide tohumlarını şişeye koymalıyız

okideyi tohumdan yetiştirme

tohumdan orkide olur mu

Neyse ki bilim adamları, bir orkidenin yaşaması için gerekli olan şeyin mantar olmadığını biliyorlar, bunun yerine bir mantarın embriyoya sağladığı besinler. Böylece bilim sayesinde mantarların ötesine bakabilir ve embriyonun tam olarak ne gerektirdiğini anlayabiliriz ve bir şişede orkide geliştirmek için bu hayati besinleri yaratabiliriz! İşte bu yüzden orkide fideleri şişelenmelidir.

Melez mi yoksa orkide türü mü yetiştirmelisiniz?

Bu kişisel bir tercihtir, ancak hedeflerinizin ne olduğuna bağlıdır; yeni melezler yapmak mı yoksa eskilerini geliştirmek mi istiyorsunuz? yoksa orkide türlerinin saflığının gerçek kalmasını mı tercih edersiniz? Her zaman ikisini birden yapabilirsiniz; ama daha az olmayan bir düşüncedir.

Sterilize, patojenlerin hayatta kalma şansı olmadığı anlamına gelir; sterilize etmenin yolu ısıdır. Dezenfeksiyon, patojenleri öldürmek amacıyla kimyasallar veya sabun kullanılarak yapılır… ancak bazen hayatta kalabilirler. Medyayı ve kesici aletleri ısıtarak sterilize ediyorsunuz, tohumları, eldivenlerinizi ve çalışma alanını klor, hidrojen peroksit veya tuvalet ispirtosu gibi kimyasallarla dezenfekte ediyorsunuz. Bu ayrımı anlamak önemlidir çünkü potansiyel kirlenmenin nerede olacağını görmenize yardımcı olacaktır – ve bana güvenin, ilk başladığınızda kirlenmeye maruz kalacaksınız.

Bir orkidenin çiçekten tohuma, şişeye, yeni çiçek açan orkideye geçmesi ne kadar sürer?

Kısa cevap: En az 2,5 yıl; ortalama 3-4 yıl; ancak yavaş büyüyen bazı Paphiopedilumlarda 15 yıla kadar. Tohumdan bitkiye (ve ikisinin arasında olan – PLB protocorm gövdesi gibi), orkideler bir embriyodan “normal bir bitkiye” geçerken 5 aşamadan geçer; bu aşamalar ve zaman çizelgeleri genellikle aşağıdaki gibidir; ancak zaman çizelgelerinin türe, sıcaklığa, ışığa ve evinize özgü diğer koşullara göre değişeceğini unutmayın:

Bir şişede orkide yetiştirmeniz gerekir çünkü orkide tohumları, diğer bitkilerin embriyoyu sürdürmesi gereken besin paketlerine sahip değildir. Doğada, orkideler mikoriza denilen mantarlarla simbiyotik bir ilişki kurarlar, ki bu "mantar" ile aynı mantar DEĞİLDİR
Tohumdan yetiştirilen orkide çiçeklerinin tohumları oldukça küçüktür. Bu tohumların çatlatılması ve yeşertilmesi işleminde ise laboratuvar ortamları tercih edilir.Laboratuvar ortamında çatlatılan ve yeşertilen orkide çiçekleri sonrasında saksılara konularak gelişimleri desteklenir.
Vahşi doğada bir orkide, tek bir tohum kabuğundan binlerce tohum üretecektir. Tohumlar o kadar hafif ki, bir esinti taşıyorlar ve her yere dağılmışlar; yapraklarda, dallarda, gövdede, yosunlarda ve tabii ki yerde.

Bir yanıt

Cevap Bırakın