Bitki severlerin orkidelerinin çiçek açmasını ve en iyi şekilde görünmesini sağlamak için soğuk havada orkide yetiştirme ve bakımı ipuçlarını paylaşıyor.
Bitkilerin ve soğuk, canlı havanın iyi karışmadığı bir sır değil. Bu, her yıl, ağaçlar ve yapraklar soğuk kış aylarında ya ölürken ya da uykuda olduğundan açıkça görülmektedir. Soğuktan muzdarip olanlar sadece dış mekan bitkileri değil, ancak orkideler gibi popüler iç mekan bitkileri de uygun bakım prosedürlerine uyulmazsa zarar görebilir.
Sahip olduğunuz iç mekan bitkisinin türüne bağlı olarak , daha soğuk sıcaklıklardan olumsuz etkilenebilir veya etkilenmeyebilir. Bu sıcaklık düşüşlerinden, özellikle çiçeklenmeden önce ve çiçeklenme sırasında bir dizi orkide etkilenebilir.
Phaleanopsis orkideleri (karakteristik olarak büyük, süslü çiçekleriyle ağırlıklı olarak kullanılan tür) “Sıcak Orkide” olarak sınıflandırılır, yani çiçek açarken ılık sıcaklıkları tercih ederler ve soğuk veya hatta soğuk sıcaklıklardan nefret ederler. Bu, insanların evden uzakta olduğu ve termostatların kapatıldığı çalışma haftasında bir sorun olabilir.
Soğuk söz konusu olduğunda orkidenin kırılgan doğasının farkında olduğunuza göre, işte orkidelerinizin sadece hayatta kalmasını değil, aynı zamanda kış aylarında gelişmesini sağlayacak bazı ipuçları.
Sıcaklık ve Koruma
Orkideler gündüz sıcaklıklarının 75 ° F veya daha fazla ve gece sıcaklıklarının 65 ° F veya daha fazla olmasını tercih eder. Kışın, bu kadar sıcak sıcaklıklara ulaşmak her zaman pratik değildir; bununla birlikte, çiçek açan orkidelerin bundan önemli ölçüde daha soğuk sıcaklıklara maruz kalmasına izin vermemek için çaba sarf edilmelidir.
Gündüz ve gece sıcaklıkları çok soğuk olursa evinizde de hasar meydana gelebilir.
Hasar yaşıyorsanız, neden soğuk hasar olup olmadığını araştırmayı deneyin. Soğuk hasarından şüpheleniyorsanız, ne zaman meydana geldiğini belirlemeye çalışın ve gelecekte olmasını önlemek için adımlar atın.
Aracın içinde taşıma sırasında veya bitkiler araca / araçtan taşınırken yanlışlıkla hasar meydana gelebilir. Orkideniz kılıflıysa, eve gelene kadar taşıma sırasında kollu tuttuğunuzdan emin olun.
Özellikle soğuk havalarda, çift manşon ekstra koruma sağlar. Taşıma sırasında aracınızın yeterince ısıtıldığından (ancak sıcak olmadığından) emin olun ve orkidenin taşınırken dışarıda kaldığı zamanı en aza indirmeye çalışın.
İç mekanlarda bu kadar sıcak tutamıyorsanız, orkidelerinizin en iyi şekilde görünmesini sağlamanın başka yolları da vardır:
Yeşillik (yapraklar) ideal olmayan sıcaklıklara daha toleranslı olduğundan, çiçeklerin zarar görmesini önlemek için kış döneminde çiçek tomurcuklarını çıkarın.
Daha soğuk sıcaklıklara daha toleranslı bitki türleri kullanın.
Orkideleri Doğru Sulamak
Orkideleri sularken köklerini anlamak çok önemlidir. Doğada, orkidelerin kökleri genellikle doğrudan havaya maruz kalır.
Orkide kökleri suda veya ıslak toprakta oturduğunda hızla çürür ve ölür. Gerektiği gibi orkideleri sulayın ve fazla suyun topraktan aktığından emin olun.
İşte birkaç orkide sulama ipucu:
Sphagnum yosunu gibi organik madde bakımından yüksek, çok iyi drene edilmiş bir toprak kullandığınızdan emin olun.
Toprak asla sıkılmış bir süngerden daha ıslak olmamalıdır.
Kök çürümesine neden olacağından, drenaj tabağında veya tencerede su birikmesine asla izin vermeyin.
Sulama yaparken soğuk su kullanmamaya çalışın. Su, dokunulduğunda nötr hissetmelidir.
Evde orkide yerleştirmek için en iyi yerler, özellikle çiçek açarken, orkidelerin ihtiyaç duyduğu bol ışık nedeniyle genellikle pencerelerin yanındadır. Doğu ve güney pencereleri en iyisidir, ancak güneş bitkiyi “yakmadığı” sürece diğer yönlere maruz kalmak işe yarar.
Orkideleri ısıtıcılardan veya diğer cereyan kaynaklarından gelebilecek sıcak ve soğuk cereyanlardan uzak tutmaya çalışın. Orkideler pencerelerin yakınındaysa, geceleri panjurları kapatmak pencerelerden gelen soğuk havayı hafifletmeye yardımcı olur. Işığın odaya girmesini sağlamak için gündüzleri panjurları açtığınızdan emin olun.